.Wie zijn wij? Wij zijn fietsclub T.I.O. (Trimmen Is Ontspanning)
T.I.O. is opgericht in 1971 en nog steeds een actieve fietsclub in Oostburg. 

We fietsen in twee groepen: een recreanten groep en een groep koersfietsen. De recreanten groep voor het rustige tempo, met clubritten op dinsdagavond van ongeveer 20 - 25 km in de omgeving en extra ritten, aan de hand van de agenda naar gelang de interesse van de groep b.v. dag tochten van 40 of 50 km of sterritten van de NTFU. waarbij je de route bepaald.
De groep koersfietsers rijden ook iedere dinsdagavond 35 - 40 km naar gelang het weer en wekelijks ritten uit de agenda van de NTFU. en BBR.-fietsbond variërend van 50 tot 100 km of meer.
De fietskalender van de Ned. en Belgische bond, waarbij wij zijn aangesloten kennen een groot aanbod van fietstochten.
Hoe rijden wij?
Het is een goede gewoonte dat we altijd bij elkaar blijven, samen uit samen thuis.  Het tempo wordt altijd aangepast zodat iedereen kan volgen. We helpen elkaar bij pech enz. en naar gelang de route, koffie op het keerpunt en dat is altijd lekker en gezellig.

Er is nog veel meer te vertellen, informeer daarvoor bij:

Voorz. J. Boone     tel. 0117 453434


Sec.    H. Baillie     tel. 0117 301820

Kl.Jonkvrouwstraat 34

4515 EK IJzendijke

Emailadres: hbaillie@zeelandnet.nl


Best.  A v Gessel    tel. 0117 453841
          M. Galle        tel. 0117 491957

          
         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis TIO.

 

In de jaren 1968/1969 begon een groepje sportievelingen op racefietsen in Oostburg rond te rijden.

Zij besloten om op 19 oktober 1971 tot het oprichten van een eigen club, TIO-oostburg.

Zij waren een van de eerste trimclubs in Zeeland die toetraden tot de huidige NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie), momenteel zijn zij de oudste club in het “westen”

Vervolgens sloten zij zich ook aan bij de trimclub van Pintelon in Knokke met als doel de grote klassiekers te kunnen meerijden. Deze groep heeft dan ook zowat alle klassiekers  gefietst met oa Parijs-Roubax, Luik- Bastenaken- Luik en nog vele anderen.

Aan de basis van deze club stonden ongetwijfeld Jaap van Espen, Adrie Jansen, Marien Clarissen, Gerrit Malcus, Bram Deij, Constant van Waterschoot, Bram Buick, Johan Aers en nog enkele anderen.

Tot voorzitter van de club werd als eerste gekozen Adrie Jansen, deze heeft dit ongeveer een paar jaar gedaan en is opgevolgd door Gerrit Malcus.

Gerrit was toen al actief als jury lid van de KNWU, en is vele jaren voorzitter van TIO geweest.

In de begin jaren was er uiteraard geen geld voor een eigen tenue, zo werd besloten om de contributie voor twee jaar in een keer te betalen om toch wat geldelijke middelen te hebben.

De clubkleuren die door de jaren heen zijn gedragen zijn overwegend geel, een enkele keer is hier van af geweken(grijs tenue) maar overwegend is de kleur geel als basis gebleven.

Enkele jaren kort na de oprichting startte TIO met een dames afdeling, deze dames reden allen op racefietsen, het aantal leden steeg daardoor naar ongeveer 60 leden.

Van de allereerste groep leden zijn nog actief, Marien Clarissen, Bram Deij en Ronald van Hee.

De allereerste dames groep heeft tot halverwege de jaren 80 stand gehouden, totdat de toenmalige secretaris/penningmeester Eddy Boogaard in 1995 een nieuwe damesgroep oprichtte met als doel het fietsen in en om Oostburg te promoten.

Deze dames groep reed en rijdt nog steeds in tegenstelling tot de eerste groep op “gewone” fietsen.

De wekelijkse fietsavonden zijn op dinsdag voor de wekelijkse clubrit met start om 18:30 uur op de hoek Markt-Ledelplein voor een rit van ongeveer 25 km voor de dames en ongeveer  40 km voor de heren.

Op zon en feestdagen rijden de heren en enkele dames hun wekelijkse sterritten naar clubs in binnen en buitenland, want sinds 1997 is TIO ook aangesloten bij de VBR (Vlaamse Bond voor Rijwieltoerisme).

Het clubrit seizoen start altijd op de eerste dinsdag na aanvang van de zomertijd en duurt 25 weken lang.

Het wegrit seizoen loopt het gehele jaar door, met in de winter de befaamde veldtoertochten waar TIO vanaf 1995 tot begin jaren 2000 zelf een veldtoertocht organiseerde. De initiatiefnemer hiervoor was Eddy Boogaard. Momenteel zijn er in de winter ook al sterritten voor de racefietsers, de zogenaamde winterstercompetitie,  dit is een organisatie van de VBR-Oost Vlaanderen  en trekt veel deelnemers.

De grote ritten die TIO in het verleden organiseerde waren ongetwijfeld Oostburg-Geraardsbergen-Oostburg, voor deze rit over 210km kwamen ze in de gouden tijd vanuit heel Nederland naar Oostburg afgezakt.

Dan had je nog de 3 Vlaanderen tocht met diverse afstanden door Zeeuws- Oost- en West Vlaanderen.

Momenteel organiseert TIO nog 2 toertochten, dit zijn de Esso-Aers tocht eind april,  afstanden 40-60 en 80 km.,  en de Midzomertocht half juli, afstanden 50 en 90 km.

Grote massale toertochten zijn er niet meer, de enige club in Zeeuws Vlaanderen die nog een  toertocht in groep organiseert is TC Axel, dit is de enige tocht die nog een vaste starttijd kent en achter voorrijders gebeurd.

Alle andere toertochten zijn zogenaamde vrije toertochten die ieder kan starten op een tijd die voor hemzelf het gunstigd is, maar wel tussen een begin en een eindstarttijd.

De sterritcompetitie van district Zeeland in Zeeuws Vlaanderen is uniek in Nederland.

Gedurende 21 weken rijden de toerfietsers naar de stempelplaats voor hun stempeltje, het aantal deelnemers loopt gemiddeld  tegen de 300 toerfietsers.

De VBR heeft een soortgelijke competitie, zij noemen dit de Bokaal ritten, deze trekken ook deze aantallen deelnemers.

TIO is geen dure club, de contributie is laag.

TIO heeft verschillende sponsors die allen met hun logo op de startpagina te zien zijn.

Tekstvak: Trimclub T.I.O Oostburg